The Wallhouse

When cilent says: "Sincerely, gentlemen, we expected that the more you want to untie," on a first meeting, it's like when you put a hundred cups of coffee, a gallon of maté and finish it up with bag of guarana. We started to work immediately after the meeting, just as the clients closed the door.
 
It all started with buying more than a hundred years old House, which at the time of purchase was in a bad condition. Just a couple of visits and it was clear that "the House is going to be blasted". It was also decided that lower part of house will be preserved as far as possible. It was on the ground floor, which is on tha same level from the street and across to the garden. The whole floor which comes from the terrain on souhern side. The bottom floor has offered a basic framework. Everything will take place on it. It creates the base for a new House, a beautiful and humble. The House, which will be humble from the outside and generous on the inside.
 
The House lays on the edge of the site, directly to the pavement on the road. This dividing line between noisy cars and privacy we decided to keep. A concrete wall with same height - the same as the wall of the original doublehouse - has only one entrance through which we enter into the small yard in front of the House. From the front of the building you see the box whose contents are hidden and the entrance door into the owner's House. The surface of both houses is a dark wooden panelling from the boards in the tiling of the Jizera traditional wooden houses inspired by an object located of cottagewhich was on the area more than a hundred years ago.
 
The entrance brings into the Hall, from which it is possible to get to the bathroom and into the stores, at the same time, however, you can overlook the entire living space. If we continue on, we pass the entrance to the daughter's room. Furthermore, it opens before us a great space of the living room from both sides as defined by large windows. It is possible to see right through the window into the back yard, which is defined by the wing with a room on the opposite with patent's bathroom and bedroom. The left dominates the area, which you enter by three steps down. There is a space in which you can enjoy a coffee, a book or spend the evening in the company of friends. From living area you can descend to the kitchen with a dining room, which is located on the same level with the garden so you have an access to go out in the summer for the fresh herbs and seasonings.
 
We are now in the phase of the official buerocratic procedures and we hope that everything goes so smoothly construction can start on spring.
 
 
 

 

The Wallhouse
The Wallhouse
The Wallhouse
The Wallhouse
The Wallhouse
The Wallhouse
The Wallhouse
The Wallhouse
The Wallhouse
The Wallhouse
The Wallhouse
The Wallhouse
The Wallhouse
The Wallhouse