Na Půdě

„Nezlobte se na mě, že Vás obtěžuju, já jsem se ještě zapomněl zeptat...“.
„Honzaji, kterej klíč je od půdy?“
„No to je ale pěkná půdička, tohle jsem nečekal, takovouhle pěknou půdičku, čistá, ta se Vám povedla ta půdička pane architekte. Tedy to jsem sám rád, čisto je tu, to budu spokojený. Tady se nám to bude bydlet.“
 
Půda je pro dva fajn lidi v jejich domě. Chtěli jsme zanechat půdě volnost a nekrájet jí na místnosti. Proto se po jedné straně objevil vestavěný box s kuchyňským koutem, koupelnou s WC a dvěma šatnami. Schodiště vstupního patra, ze kterého jsme si půjčili jednu místnost a udělali z ní ložnici, jsme narovnali a použili zároveň jako vestavěnou skříň. Vyjdeme po něm a narazíme přímo na kuchyň, nalevo je obývací část, napravo jídelní kout.
 
 
Lokalita
Rekonstruovaný byt se se nachází ve staré vile z počátku 20. století. Vilová čtvrť nad botanickou zahradou je jedním z velmi kvalitních míst k bydlení v Liberci. Dostupnost centra města a strategická pozice nedaleko Lidových sadů, místa nástupu na pěší trasy do Jizerských hor, dělají z této čtvrti velmi příjemnou lokalitu k bydlení.
 
Zadání
Zadáním byla rekonstrukce fasády a vestavba půdního bytu do stávajících půdních prostor. V průběhu navrhování jsme se nakonec s klienty rozhodli propojit půdní prostory s dolním bytem tak, aby nabízel dostatečně velkorysé prostory pro život i případné rodinné návštěvy.
 
Architektura
Rekonstrukce půdních prostor byla vázaná na vybudování nového bytu. Architektonické řešení představuje původní půdu jako velkorysý obytný prostor s kuchyní, jídelnou, obývákem a sociálním zázemím propojený s dolním bytem, kde se nacházejí dvě ložnice. Horní obytný prostor nabízí příjemnou společenskou zónu s krásným výhledem. Možnost výhledu si obyvatelé mohou vychutnat nejen díky novým vikýřům, ale také prostřednictvím visuté lávky z jednoho ze střešních otvorů. Celkově se půdní vestavba snažila zachovat původní kvality prvorepublikové vily, bez zbytečných extravagancí, které by kvalitní dům zvenku narušovaly.
 
Konstrukce a technologie
Původní půda byla zateplena nadkrokevní izolací, aby mohl mít interiér odhalenou konstrukci krovu a podbití. Lávka z obytného prostoru je zavěšena na táhlech kotvených do střešní konstrukce. Propojení pater si vyžádalo nové schodiště a s ním související trámovou výměnu ve stropní konstrukci.
 
Spolupráce na interiéru
Světla vyrobili Petr Hák a Brokis, nábytek zapůjčili Innex a Ton a doplňky jsou od re-Forma Liberec.
 
 

Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě
Na Půdě